[INTERVJU] Put u profitabilno poslovanje na webu vodi kroz istraživanje i testiranje

Damir Plejić (Laboss), predavač na sMind konferenciji 2016

Predstavljate nam projekt Laboss, možete li nam reći nešto više o tom projektu?

Laboss je zajednička inicijativa dva studija – Kaizen i Revolucija.  Kaizen, gdje ja radim, se godinama bavi optimizacijom konverzije i korisničkog iskustva, a Revolucija dizajnom (UX/UI) i izradom digitalnih proizvoda – stranica, aplikacija i drugih proizvoda.

Primijetili smo sve veću ulogu podataka u radu web trgovina (i web stranica uopće) s jedne strane, i nedostatku kvalitetnih istraživanja s druge. Zato smo pokrenuli Laboss kroz koji radimo istraživanja i testiranja.

O kakvim se istraživanjima radi?

Krećemo iz web analitike, najčešće kroz Google Analytics, gdje doznajemo što se na stranici događa. Zatim dodajemo informacije koje sami prikupljamo kroz ankete, snimanja korisničkih sessiona, grafičke mape, testiranja uživo i drugo. Testiranja web stranica sa stvarnim korisnicima uživo u Labossu su vrlo korisna, za klijente ih organiziramo na domaćem i na stranom tržištu, a možemo raditi i eye-tracking. Pomoću svih ovih tehnika i alata shvaćamo uzroke problema.

Zašto su ta istraživanja važna? 

Brojni trgovci su u prethodnim godinama radili izmjene i redizajne svojih web trgovina koji često nisu doveli do željenih rezultata, unatoč velikim ulaganjima u produkciju i marketing. Izrada i optimizacija shopova na temelju korisničkih podataka je daleko sigurniji put u profitabilno poslovanje, i pravi način borbe s konkurencijom. Posebno kad ta konkurencija svakim danom jača, upravo na temelju istraživanja i testiranja.

Kako trgovci najbolje mogu koristiti ova istraživanja?

Podaci sami po sebi ne govore mnogo. Treba ih analizirati i interpretirati, usporediti s najboljom praksom, prepoznati obrasce i uočiti probleme. Osim toga, probleme treba i prioritizirati jer neki onemogućavaju korištenje stranice, a drugi su tek marginalni. I onda konačno – napraviti rješenje koje ispravlja uočene probleme i omogućava bolje korisničko iskustvo i optimalniju prodaju. Sve to mi radimo za web trgovce.

Jesu li istraživanja samo za velike web trgovce? 

Ne,  nikako. Istraživanja i analize su namjenjene svima koji imaju jasan cilj u razvoju svog online poslovanja. Veliki trgovci imaju kompleksne web trgovine s desecima tisuća proizvoda, obraćaju se raznolikoj publici i rade brojne dodatne sadržaje što istraživanje čini zahtjevnijim i intenzivnijim. Manji trgovci imaju jednostavnije poslovanje, napravili smo pakete koji im se mogu brzo isplatiti.

Kad predlažete da trgovci naprave projekt istraživanja?

Istraživanje svakako preporučamo napraviti prije početka projekta, bilo da se radi o izradi novih ili redizajnu postojećih stranica i aplikacija. Također, istraživanja su nužna podloga bilo kojih a/b testiranja ili drugih aktivnosti koje imaju za cilj optimizaciju konverzije.  Jednostavno rečeno, ne mogu se izgled i funkcionalnost web shopova bazirati tek na ciljevima trgovca i stilu dizajnera, već i na željama i potrebama korisnika. Treba naglasiti da je vrlo bitno za trgovce kako će implementirati nova saznanja. Tu ujedno nudimo nastavak suradnje u izradi novog rješenja kroz naše dugogodišnje iskustvo i znanje u dizajnu i razvoju.

Što ćete još otkriti u svome predavanju?

Pokazat ćemo niz primjera dobre i loše prakse, gdje nešto što je savršeno logično i naoko lijepo, ustvari zbunjuje korisnika i priječi ga u normalnom korištenju stranice. Sve to dovodi do nezadovoljstva i odustanka od kupovine.