INFOGRAFIKA: Koji oblici promocije su najučinkovitiji u povećanju prodaje?

Kao trgovce, sigurno vas zanima kako različiti oblici poticanja prodaje, poput oglašavanja, PR sadržaja, direktnog marketinga i promocije na mjestu prodaje, utječu na odluke o kupovini (online) kupaca. Odgovore nudi istraživanje Shopper’s Mind – sMind 2016 koje je provedeno na slučajnom uzorku od 4.436 hrvatskih korisnika interneta.

KnowledgeBites-oglasi-HR-140616

Prema istraživanju, prošle je godine od svih oblika promocije najučinkovitije bilo oglašavanje koje je potaklo kupovne odluke kod 60 % online populacije u Hrvatskoj. Daleko na drugom mjestu, s gotovo četvrtinom udjela, slijedi direktni marketing, zatim različit PR sadržaj s 21 % te promocija na mjestu prodaje sa 9 %.

utjecaj promocije na prodajuZanimljive razlike vidljive su u pregledu pojedinačnih oglašivačkih kanala. Najučinkovitijima su se pokazali oglasi na internetu, odnosno banneri koji su na kupovinu potakli više od trećine ispitanika, slijedili su oglasi na društvenim mrežama te s jednakim udjelom, članci na internetu i direktna e-pošta. Znatno dalje od spomenutih oblika oglašavanja našli su se TV oglasi i oglasi u časopisima, ali treba napomenuti da je istraživanje proučavalo isključivo online kupovinu.

KOD WEB KUPOVINE NAJUČINKOVITIJI OBLICI PROMOCIJE SU BANNERI, OGLASI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA I DIREKTNA E-POŠTA

Među učinkovitije oblike poticanja web kupovine moramo spomenuti još i AdWord oglase koji su na odluke o kupovini utjecali sa velikih 18 %. Kako je vidljivo i iz gornje infografike, oglašivači ne smiju zanemariti ni promociju kroz izravni marketing, odnosno kroz direktnu e-poštu te tiskane kataloge i brošure. Direktna e-pošta utjecala je na odluke o kupovini kod 19 % ispitanika dok se 9 % ispitane hrvatske online populacije složilo da na odluke o kupovini utječu katalozi i brošure trgovaca.

Demografske razlike provjerili smo u Consumer Barometru prema kojem su, kada je riječ o utjecaju oglašavanja prema spolu, žene podložnije televizijskom oglašavanju dok na muškarce više utječu online i radio oglasi.

Zanimljiva je i usporedba prema starosnim skupinama. Prema Consumer Barometru, online oglašavanju najpodložniju starosnu skupinu čine potrošači od 25-34, oglasima na televiziji najviše vjeruje skupina od 35-44 godine, oglasima u trgovini vjeruje najviše pripadnika skupine od 45-54 godine dok radio oglašavanje ima najviše utjecaja na mlađe od 25.

Članak je preveden sa Shopper’s Mind Slovenija – smind.si.