.

Ako tvog pitanja nema među često postavljenim pitanjima,
piši nam na partneri@smind.hr!

CERTIFIED SHOP® i EMOTA označavaju sigurnu online kupovinu – u cijeloj Europskoj Uniji!

Oznaka povjerenja CERTIFIED SHOP® je jedina oznaka u Hrvatskoj koja omogućava trgovcu korištenje europske oznake povjerenja EMOTA, koju ima već preko 14.000 trgovaca!

Zvjezdice u oznaci obilježavaju stupanj pouzdanosti web trgovca. Što je veći broj zvjezdica, sigurnija je vaša kupovina!

ČESTA PITANJA POTROŠAČA

Što CERTIFIED SHOP® oznaka znači potrošaču?

Oznaka potrošača na internetu štiti jer potvrđuje da su kupci ocijenili trgovca kao povjerenja vrijednog i da je web trgovina usklađena s EU standardima.

Istovremeno, potrošaču poručuje da je nezavisan nacionalni autoritet Shopper’s Mind – sMind provjerio i potvrdio različite čimbenike poslovanja web trgovca, poput tehničkih karakteristika trgovine, stručnosti, sigurnosti osobnih podataka, pozitivna iskustva kupovine drugih kupaca te sigurnost nakon obavljene kupovine.

Pročitajte više o prednostima za potrošače »

Kako potrošač može pridonijeti sigurnosti na internetu?

Nakon izvršene online kupovine, pomozite trgovcu vašim mišljenjem! Ako primijetite poziv za ispunjavanje ankete s logotipom Shopper’s Mind – sMind, znači da se trgovac natječe za dobivanje oznake povjerenja CERTIFIED SHOP®.

Recite nam koliko ste zadovoljni s obavljenom kupnjom! Vašim mišljenjem pomažete trgovcu, ali i utječete na podizanje kvalitete online kupovine u Hrvatskoj.

Pročitajte više o pravima potrošača »

ČESTA PITANJA TRGOVACA

Kako oznaka CERTIFIED SHOP® pomaže trgovcima?

Nije lako postići da kupci imaju povjerenje u web trgovca, pogotovo ako je trgovac nov na tržištu ili potencijalni kupci još nemaju iskustvo kupovine u njegovoj trgovini. Oznaka CERTIFIED SHOP® poručuje da je nezavisan nacionalni autoritet u vlastitu analizu uključio i mišljenja kupaca te potvrdio da je trgovac vrijedan povjerenja.

Nacionalnom oznakom CERTIFIED SHOP® i europskom oznakom povjerenja EMOTA, trgovac povećava svoj kredibilitet unutar i izvan nacionalnih granica. Povećava se i razina povjerenja potrošača što vodi do većih konverzija posjetitelja u kupce.

Pročitajte više o prednostima za trgovce »

Gdje trgovci mogu upotrebljavati oznaku?

Pravo na uporabu oznake povjerenja CERTIFIED SHOP® i EMOTA vrijedi jednu godinu s mogućnosti produljenja, u slučaju da trgovac ispunjava uvjete za dobivanje obje oznake, i obuhvaća:

  • uporabu na svim (pod)stranicama vaše mrežne trgovine
  • uporabu na svim internim promocijskim kanalima (e-mail newsletter, tisak)
  • uporabu u neplaćenim promotivnim objavama na društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Instagram)
  • uporabu u oglašavanju na portalima za usporednu kupovinu jeftinije.hr i ceneje.si
  • uporabu u radio oglasima i drugim oblicima zvučnog zapisa

Moguća je i dodatna uporaba oznaka povjerenja u opsegu prema dogovoru (npr. u tiskanim ili TV oglasima, plaćenom oglašavanju, tiskanim medijima i slično), koja se dogovara s obzirom na traženi opseg upotrebe.

Koliko dugo oznaka vrijedi?

Oznaka CERTIFIED SHOP® dodjeljuje se na razdoblje od jedne godine uz obvezu kvartalnog plaćanja. Nakon proteka razdoblja od jedne godine, pravo na uporabu oznaka povjerenja se automatski produžuje u slučaju da trgovac i dalje ispunjava uvjete za dobivanje obje oznake.

Prije isteka svakog kvartala Shopper’s Mind – sMind provjerava ispunjavanje općih uvjeta i osvježava ocjenu. Ukoliko se pokaže da trgovac više ne ispunjava sve uvjete ili je u međuvremenu došlo do kršenja uvjeta, oznaka se može oduzeti.

Koji je postupak za stjecanje oznake CERTIFIED SHOP®?

Stjecanje oznake CERTIFIED SHOP® odvija se u nekoliko jednostavnih koraka. Najprije se trgovac prijavi za dodjelu oznake, nakon toga mu izdavatelj prosljeđuje tehnička uputstva i potrebnu dokumentaciju za registraciju.

Kada trgovac ispuni zahtjeve registracije, počinje postupak certifikacije nakon kojeg trgovac prima oznaku CERTIFIED SHOP®.

Što je skripta za mjerenje zadovoljstva kupaca?

Svaki trgovac koji se odluči na stjecanje oznake CERTIFIED SHOP® mora u svojoj web trgovini postaviti skriptu za mjerenje zadovoljstva kupaca.

Ta skripta omogućuje prikaz pop-up prozorčića koji se prikazuje u trenutku kada kupac izvrši kupovinu. Prozorčić sadrži poveznicu do ankete o zadovoljstvu obavljenom kupovinom. Rezultati te ankete su temelj za stjecanje oznake CERTIFIED SHOP®.

Gdje se nalaze Opći uvjeti za dodjelu oznake CS?

Pročitajte trenutno važeće Opće uvjete.

OPĆA PITANJA

Što je oznaka CERTIFIED SHOP®?

 

 

 

CERTIFIED SHOP® je nacionalna oznaka koja označava da potrošači vjeruju trgovcu. Oznaka potvrđuje usklađenost s nacionalnim i europskim standardima sigurne kupovine i zato se pored nje objavljuje i europska oznaka EMOTA. Shopper’s Mind – sMind je u Hrvatskoj jedini autoritet ovlašten za dodjelu te europske oznake povjerenja.

Zanima vas više?

Provjerite informacije za potrošače »

Provjerite informacije za trgovce »

Što je oznaka EMOTA?

Emota-Trustmark

EMOTA je europska oznaka povjerenja koja potvrđuje da je usluga trgovca sigurna, pouzdana i u skladu sa zakonom s obzirom na nacionalne, ali i europske kriterije sigurne web kupovine.

Trgovcima omogućuje povećanje kredibiliteta izvan nacionalnih granica te time doseg do šireg kruga potrošača na razini EU. Shopper’s Mind – sMind jedini je autoritet u Hrvatskoj ovlašten za dodjelu te europske oznake.

Pročitajte više o oznaci EMOTA »

Tko dodjeljuje oznaku CERTIFIED SHOP®?

SMIND_ACCELERATE_ECOMMERCEOznaku dodjeljuje neovisan nacionalni autoritet Shopper’s Mind – sMind koji provjerava različite kriterije poslovanja web trgovca. Pri dodjeli oznake, sMind u obzir uzima europske smjernice i jedini je u Hrvatskoj ovlašten za dodjelu europske oznake EMOTA.

Gdje možete naći oznaku CERTIFIED SHOP®?

NA WEB STRANICAMA TRGOVACA

Oznaku možete naći na web stranici trgovaca kojima je dodijeljena. Istaknuta je na vidljivom mjestu, na samom vrhu ili dnu početne stranice.

 

NA NAJVEĆEM USPOREĐIVAČU PONUDA JEFTINIJE.HR

Oznaka CERTIFIED SHOP® prikazana je na jeftinije.hr stranicama proizvoda pored trgovina kojima je dodijeljena.  Na taj način kupcima poručuje koji su pouzdani web trgovci.

Što označavaju zvjezdice u oznaci CERTIFIED SHOP®?

Postoje različiti kriteriji prilikom dodjele oznake CERTIFIED SHOP® koji se sastoje od ocjene zadovoljstva potrošača posljednjom kupovinom te tehničke analize u kojoj se ocjenjuje usklađenost trgovine sa standardima i najboljim praksama (npr. ima li trgovac mobilnu inačicu svoje web stranice, sigurnosne poveznice, … )

Trgovac u postupku certifikacije dobiva i izvještaj tajnog kupca (mystery shopping), koji je informativne naravi i nije sastavni dio ocjena za stjecanje oznake.

CERTIFIED SHOP® ★
iskustvo kupovine >  60 %
tehnička analiza > 45 %
potreban broj ocjena kupaca > 50

 

CERTIFIED SHOP® ★★
iskustvo kupovine >  70 %
tehnička analiza > 55 %
potreban broj ocjena kupaca > 50

 

CERTIFIED SHOP® ★★★
iskustvo kupovine >  80 %
tehnička analiza > 75 % + 9 posebnih uvjeta
potreban broj ocjena kupaca > 50

Koji web trgovci već imaju oznaku?

Oznaka CERTIFIED SHOP® dodijeljena je brojnim hrvatskim i slovenskim trgovcima koji su prepoznali važnost standardizirane oznake povjerenja te koliko ista utječe na povjerenje kupaca, više konverzije te nacionalnu i međunarodnu prepoznatljivost.

Pogledajte popis hrvatskih trgovaca »

Može li se oznaka oduzeti?

Da, ako izdavatelj prilikom kvartalnog pregleda uoči da trgovac više ne ispunjava sve zadane kriterije. U tom slučaju trgovcu će se izdati upozorenje kako mu oznaka pripada samo još u idućem kvartalu te da mora ispraviti sve nedostatke. Ako ne otkloni nedostatke, oznaka mu se oduzima i ugovorni odnos prestaje.

Oznaka se može oduzeti i zbog težih prijestupa o čemu odlučuje izdavatelj. Ako kao potrošač smatrate da su vaša potrošačka prava prekršena, molimo vas da nam pošaljete prijavu na: partneri@smind.hr.

Kupujte kod sigurnih trgovaca! U Hrvatskoj oznaku povjerenja imaju svi najistaknutiji online trgovci!

Sva prava zadržana © Shopper’s Mind, sMind i CERTIFIED SHOP® su registrirane robne marke, pod reg. br. 201670481 i 201670482.