Što inspektori provjeravaju u web trgovini? Stvari na koje morate paziti…

inspektori_u_web_trgovini

Inspektori su već u akciji, a vi niste u potpunosti sigurni je li vaša web trgovina u skladu sa zakonom? U prošlom sam članku pisala o tome što morate učini kada se odlučite pokrenuti vlastiti web shop, a sada ću dodatno istaknuti što inspektori provjeravaju u online trgovinama.

Pravilna registracija tvrtke

Tvrtka ili obrt koji je vlasnik online trgovine, mora se definirati kao gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe, te pružanja usluge u trgovini. Pod djelatnost trebate imati registriranu trgovinu na malo preko pošte ili interneta i usluge informacijskog društva. To se ne odnosi na vlasnika ili člana obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG-a) koji djelatnost obavlja temeljem upisa u drugi registar – Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Istaknute informacije o trgovcu

U online trgovini dužni ste na direktan i dostupan način svojim kupcima i nadležnim tijelima državne uprave RH pružiti sljedeće:

  • ime i prezime ili naziv vaše tvrtke,
  • sjedište vaše tvrtke ili obrta kao i ostale podatke na temelju kojih kupac može brzo i lako stupiti u kontakt s vama (adresa, mail, broj telefona…),
  • broj sudskog ili drugog javnog registra u koji ste upisali tvrtku te podatke o registru,
  • pojedinosti o nadležnom tijelu, ako vaša tvrtka podliježe službenom nadzoru,
  • porezni broj, ako ste obveznik plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Pazite kako skladištite robu!

Ako imate web shop, robu možete prodavati na veliko – drugim tvrtkama i na malo – direktno kupcima. Ako prodajete na malo morate osigurati skladište koje ne smije biti manje od 25 kvadratnih metara. Trebate podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalno tehničkih i drugih uvjeta nadležnom uredu državne uprave u županiji. Ako nudite samo usluge, ne trebate imati skladište, a isto vrijedi i ako prodajete robu na način da samo nudite proizvode u web trgovini i kad zaprimite narudžbu od kupca proslijedite ju direktno u tvornicu ili veleprodajni centar koji dalje šalju robu kupcu.

Uvjeti kupovine

Kupac svjesno mora potvrditi da se slaže s uvjetima kupovine prije nego potvrdi narudžbu, najbolje bi bilo da imate ponuđenu opciju kućice koju mora označiti (checkbox). Bilo bi dobro da su uvjeti dostupni u PDF formatu, jer u Zakonu o elektroničkoj trgovini piše da se uvjeti moraju moći spremiti, ponovno koristiti i reproducirati.

Jesu li istaknuti zakonski rok i obrazac za raskid ugovora?

Prema Zakonu o zaštiti potrošača svaki kupac može raskinuti ugovor koji je sklopljen na daljinu u roku od 14 dana. Vi ste ga kao trgovac dužni obavijestiti o njegovom pravu na jednostrani raskid ugovora. Ako to ne učinite, pravo kupca na jednostrani raskid ugovora prestaje tek po isteku 12 mjeseci od isteka roka od 14 dana.

Kupac vas je dužan, prije isteka roka, obavijestiti o svojoj odluci i to putem obrasca ili bilo koje druge nedvosmislene izjave u kojoj izražava svoju volju. Nakon toga mu morate dostaviti potvrdu o primitku izjave o raskidu na trajnom mediju.

Informacija o Zakonskom jamstvu trgovca za materijalni nedostatak proizvoda

Dužni ste u uvjetima kupovine istaknuti da ste prema pravu EU-a odgovorni za nesukladnost koja postane očita u minimalnom roku od dvije godine od isporuke robe i da se prema nacionalnim zakonima potrošaču mogu osigurati dodatna prava.

Istaknite jasne upute o pisanju prigovora i obavijest od zaštiti podataka

Način podnošenja pisanih prigovora potrošača mora biti jasno istaknut na stranici. To može biti jednostavna izjava koja glasi ovako: “U skladu s čl. 10 ZZP, Internet trgovina ABC vam omogućuje da svoje pisane prigovore vezane uz web kupovinu šaljete na email onlinetrgovina@abc.hr“.

Izjava o zaštiti i privatnosti osobnih podataka mora biti istaknuta u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka. Obavezno proučite i novu Uredbu GDPR koja stupa na snagu 25. svibnja 2018.!

Cijene moraju biti istaknute sukladno Pravilniku

Cijene istaknute u web trgovini moraju biti u skladu s Pravilnikom o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga. Važno je da obavijestite kupce u kojoj su valuti izražene cijene, te sadrže li PDV. Istaknite i jesi li svi troškovi navedeni u izraženoj cijeni. Jasno naglasite akcije, neke posebne uvjete i robu s greškom.

Dobro provjerite i proučite sve zakone koji se odnose na online trgovine. Ako vam nisu u potpunosti jasni, tražite savjet pravnog stručnjaka. Možda vam se čini da su inspekcije samo negativna stvar, ali zahvaljujući takvim detaljnim provjerama gradi se veće povjerenje u prodaju putem interneta.

Zanima vas više?

Pročitajte i: