Shopper’s Mind istraživanje: što je pokazalo prošle godine, a što nam donosi ove? Saznajte na Ecommerce Day 2018!

keynote speaker Biljana Borzan

Zanimaju vas kupovne navike hrvatskih potrošača? Na konferenciji Ecommerce Day 2018 predstavit ćemo nove rezultate najvećeg istraživanja web kupovine u regiji Shopper’s Mind. Rezultati su jedinstven način da dobijete uvid u kupovno ponašanje hrvatskih online kupaca, te da tome prilagodite svoju poslovnu strategiju i poboljšate rezultate! Prošlogodišnji su rezultati pokazali da je već više od 90 % online populacije kupovalo na internetu!

Shopper’s Mind istraživanje najveće je istraživanje web kupovine u regiji i na hrvatskom se tržištu provodi još od 2014. godine. U njemu su obuhvaćeni svi aspekti ecommerce tržišta u Hrvatskoj – od analize navika i ponašanja online potrošača, preko analize poslovanja i statusa web trgovina, pa do sveobuhvatnog pogleda na razvoj tržišta u cjelini. Prošle je godine u istraživanju sudjelovalo 22.437 web kupaca.

Online tržište u Hrvatskoj u neprestanom je porastu

Hrvatsko web tržište u velikom je porastu i frekventnost online kupovine nezaustavljivo raste iz godine u godinu. Prema rezultatima iz 2017. godine, gotovo polovica ispitanih korisnika interneta jednom mjesečno kupuje na internetu, što je cijelih 10 % više nego 2015. godine. Broj ljudi koji nikada nisu kupovali na internetu svake je godine manji, a čak 91 % korisnika je imalo neko iskustvo s online kupovinom.

»Nalazimo se u razdoblju brzog porasta broja kupovina na online kanalima, potencijal web trgovine je, u usporedbi s drugim segmentima trgovine, jedinstven. Podaci našeg istraživanja pokazuju iznimno povećanje učestalosti kupovine u ovom prodajnom kanalu,« rezultate je komentirao Darko Dujić, direktor poduzeća sMind d.o.o koje je provelo istraživanje u suradnji s tvrtkom Valicon.

Podaci prošlogodišnjeg istraživanja pokazali su i da je najčešća metoda plaćanja putem interneta još uvijek plaćanje pouzećem (30 %), slijede PayPal (27 %) i kreditne kartice kojim plaća petina ispitanika. Paypal ima veliki udio u metodama online plaćanja upravo zbog naklonjenosti hrvatskih potrošača globalnim platformama poput eBay-a i AliExpress-a. Čak 8 od 10 kupaca kupuje preko računala, ali jasan je porast utjecaja mobilne tehnologije, jer je 2017. godine petina anketiranih potrošača kupovala na tabletu ili pametnom telefonu.

Razlike istraživanja između Hrvatske i Slovenije

Iako su Hrvatska i Slovenija susjedne zemlje, u ecommerceu se uvelike razlikuju. Jedna od ključnih razlika zasigurno je učestalost kupovine na internetu, u Hrvatskoj je prošle godine na mjesečnoj razini kupovala polovica internetske populacije, a u Sloveniji 6 od 10 korisnika, te se učestalost online kupovine stabilizirala tijekom posljednje dvije godine. Iz vidika mobilnih tehnologija, slovensko je tržište bolje razvijeno, jer je još 2016. godine čak 76 % trgovina imalo optimiziranu mobilnu web stranicu, dok je u Hrvatskoj prošle godine taj postotak bio nešto niži i iznosio je 60 %.

Istraživanje je pokazalo zanimljivu dinamiku ponašanja potrošača u fazi istraživanja prije kupnje te s time povezanim online izvorima informacija. U obje države zamjetan je uzlet portala za usporednu kupovinu (jeftinije.hr, ceneje.si i slično), koje u Hrvatskoj upotrebljava 55 %, a u Sloveniji dobra trećina korisnika. Riječ je o platformama koje na jednom mjestu omogućuju pristup svim informacijama potrebnim za pametnu kupovinu te tima potrošačima olakšavaju odabir proizvoda.  Isto tako, očito je da se kupovne odluke više ne donose samo na temelju cijene, vrlo važno je postalo i dobro kupovno iskustvo – čak 90 % slovenskih kupaca ocijenilo ga je ključnim.

Podaci iz 2016. godine o tržišnim udjelima pokazali su da i u Hrvatskoj i u Sloveniji 5 I love EDvodećih web trgovaca zauzima gotovo polovicu tržišta, ali se uvelike razlikuju s obzirom na vrstu web trgovine. U Hrvatskoj su to specijalizirani web trgovci koji predstavljaju trećinu tržišta, a slijede online trgovački centri te globalne ecommerce platforme s gotovo petinom udjela. Na slovenskom su tržištu izraženiji online trgovački centri čiji tržišni dio iznosi gotovo polovicu, a slijede specijalizirani trgovci i globalne platforme.

Razlika je i u naklonosti potrošača domaćim, odnosno inozemnim online trgovcima. Gotovo 40 % hrvatskih web kupaca prošle je godine kupovalo kod stranih trgovaca, a u Sloveniji manje od petine. S duge strane, isključivo kod domaćih online trgovaca 2016. je kupovala gotovo polovica slovenskih web kupaca, a u Hrvatskoj manje od četvrtine.

S obzirom na to da se podaci drastično mijenjaju iz godine u godinu, važno je biti u toku i pratiti trendove. Rezultati ovogodišnjeg istraživanja bit će predstavljeni na konferenciji Ecommerce Day 2018  koja će se održati 28. ožujka u Zagrebu. Iskoristite ekskluzivnu mogućnost i prvi saznajte rezultate novog istraživanja Shopper’s Mind 2018 koje otkriva navike hrvatskih online potrošača, ali i vodeće web trgovce!

ISKORISTITE EARLY BIRD PRIJAVU »