Sama dodjela nagrada u sklopu Web Retailer Award 2020 natjecanja odvijala se prilično mirno, prema unaprijed utvrđenom scenariju. Najprije smo proglasili pobjednike po kategorijama i tako je Gizzmo.hr zaprimio nagradu za najbolju web trgovinu u kategoriji Consumer Tech. Ubrzo nakon toga uslijedilo je proglašenje pobjednika na razini države (Hrvatska) kada smo ponovno pročitali njihovo ime i dodijelili im nagradu Web Champion Award. A pravo je iznenađenje uslijedilo tijekom dodjele nagrade najboljoj web trgovini u cijeloj regiji, prvi put dodijeljene nagrade Adriatic Award, kada se po treći put na ekranu ispisalo ime pobjednika – gizzmo.hr!

Kroz intervju kojeg možete pročitati u nastavku, predstavljamo vam Gizzmo.hr, našeg prvog regionalnog pobjednika!

Što vam znači činjenica da su vas vaši kupci/komisija nagradili?

Veseli nas još jedna neovisna, vanjska potvrda da se dugoročno ulaganje u korisničko iskustvo – isplati! Takva razvojna investicija nije ni jeftina ni brza, ali rezultira ovakvim priznanjima i kontinuiranim rastom povratnih kupovina.

Što čini vašu trgovinu jedinstvenom?

Na prvom mjestu je već spomenuto korisničko iskustvo kod kojeg je osnovna nit vodilja da se nakon izvršene prve kupovine i idući put kupac vrati kod nas. Kupcima smo maksimalno dostupni i trudimo se s njima komunicirati kao ljudi ne kao tvrtka.


Bliskom suradnjom s proizvođačima, neprestano ulažemo u razvoj vlastitih proizvoda i brandova koji su tijekom godina izgradili reputaciju i opravdali povjerenje kupaca koji se po njih vraćaju. Tome u prilog idu tehnički i dizajnerski aspekti naše web trgovine koji su rezultat vlastitog razvoja i inovativnog marketinškog pristupa.

Koji su vaši daljnji planovi za razvoj i kako planirate vašu web trgovinu učiniti još boljom u 2021.?

U narednoj godini naš najveći izazov je ojačati širenje na dva velika tržišta, Italiju i Njemačku. Svakom novom tržištu pristupamo promišljeno i trudimo se što učinkovitije prilagoditi specifičnostima tržišta. Istovremeno, s više od 20.000 proizvoda, puno truda zahtijeva i lokalizacija. S tehničke strane, još više ćemo se posvetiti besprijekornom mobilnom iskustvu (uskoro pokrećemo i novu mobilnu stranicu koju razvijamo već godinu dana).

Koje su po vama, na stranu pobjeda, prednosti natjecanja Web Retailer Award 2020?

Smatram da je glavna prednost u metodologiji ocjenjivanja, jer pored anketa kupaca s reprezentativnim uzorkom, ocjenu korigiraju i predstavnici struke. Izvješća koja dobivamo u sklopu natjecanja analiziramo sa zanimanjem i smatramo ih dobrodošlim uvidom.

Koji su po vašem mišljenju ključni izazovi na području online trgovine?

Najveći izazov je porast troškova prometa na ključnim kanalima (prije svega Facebooku) i zato se već godinama trudimo diverzificirati izvore posjetitelja. Istovremeno i interno rastemo pa se i na tom području suočavamo s nekim izazovima.

 

Glavna prednost natjecanja je u metodologiji ocjenjivanja, jer pored anketa kupaca s reprezentativnim uzorkom, ocjenu korigiraju i predstavnici struke. Izvješća koja dobivamo u sklopu natjecanja analiziramo sa zanimanjem i smatramo ih dobrodošlim uvidom.

 

 

Kako ste se nosili s cijelom situacijom oko epidemije, jeste li morali uvesti kakve brze promjene u poslovanje vaše web trgovine?

Epidemiji smo se ekspresno prilagodili. Moram reći da sam iznimno ponosan na kolege i cijeli tim jer smo ostali mirni i sabrani unatoč mnogim izazovima i uspjeli smo specifičnosti tržišta okrenuti u svoju korist.


Osim pada prihoda u našim fizičkim digitalnim trgovinama na samom početku smo se suočili s poteškoćama u dobavnim kanalima, ali već danas mogu reći da smo 100% “korona-proof” i naše vanjske Express blagajne neometano rade i osiguravaju 100% beskontaktno digitalno iskustvo na fizičkim lokacijama. Kupcima u Ljubljani smo omogućili dostavu unutar jednog sata.


Više od polovica tvrtke već nekoliko mjeseci radi od kuće, a istovremeno se u uredu držimo svih preporučenih i propisanih mjera.

Kako vidite ispreplitanje online i fizičke trgovine i kako kombinirate to dvoje za najbolji mogući ishod?

Učinkovit omni-channel pristup je u našem DNA-u od samih početaka poslovanja, a ulaganje u besprijekornu kombinaciju online i offline iskustva se isplati. Ove smo godine ažurirali pozadinski sustav naših digitalnih trgovina kako bi korisnicima pružili još bolje i brže iskustvo.

 

Želite li nešto dodati za kraj?

Najljepša hvala ekipi sMind na organizaciji natjecanja i događanja i ove godine kada je to sasvim sigurno bilo povezano s brojnim izazovima.