Jaroslav Snajdr, jedan od najvećih svjetskih ecommerce stručnjaka otkriva koliko su web trgovci u regiji različiti od onih u SAD-u

Foto: Arhiva

Jaroslav Snajdr ravnatelj je Boston Consulting Group s iskustvom u Europi, Bliskom Istoku i SAD-u. Vjeruje u potencijal napredovanja i rasta Srednje i Jugoistočne Europe kada je u pitanju e-commerce. Uskoro će svoje predavanje održati na konferenciji Ecommerce Day 2019. u Zagrebu.

Dolazite iz jedne od najboljih konzultantskih tvrtki na svijetu, radite s tvrtkama iz SAD-a i Europe, imate jedinstven pristup različitim kulturama. Koliko su web trgovci u regiji različiti od onih u SAD-u? Možete li istaknuti neke od najzanimljivijih razlika? Ili smo više slični nego što mislimo?

J.S. – Trgovci se često bave vrlo sličnim pitanjima kao i kompanije u CEE/SEE. Postoje naravno razlike u smislu razmjera i veličine (lokalna tržišta u Europi vs. velika tržišta u USA). Također, događa se da se kompanije zapitaju hoće li Amazon ući i kada, a Amazon je već tamo – na njihovom tržištu.

Vaš govor i prezentacija na ovogodišnjem Ecommerce Day bit će o potencijalu e-trgovine u CEE/SEE – što je sljedeća faza razvoja. Možete li otkriti jednu zanimljivu točku iz svoje prezentacije?

J.S. – Bez da bih previše otkrio u ovom trenutku, vjerujem da CEE/SEE e-commercu može i mora imati tzv. lokalne pobjednike. Bolje to nego da međunarodne kompanije konsolidiraju regiju.

Predviđa se da će veličina tržišta u srednjoj i istočnoj Europi u sljedećih nekoliko godina neizmjerno rasti – što je glavni razlog tome?

J.S. – Rast je potaknut cjelokupnim gospodarskim razvojem koji također poboljšava uvjete za rast e-commerca. Ono će s vremenom ići ukorak s razvijenijim zemljama.

Osim Jaroslava Snajdra na Ecommerce Day 2019. stižu i druga brojna svjetska i domaća imena koja nemojte nipošto propustiti! Najbolja predavanja, govornici koji motiviraju i inspiriraju, velike ideje, iskustva, prakse, networking, najveći performans i dobra hrana sve su to razlozi da dođete na konferenciju Ecommerce Day 2019. u zagrebački Kraš Auditorium 17.4.2019. godine!

Prijavite se: Ovdje i vidimo se!