Mala prijenosna računala koja praktično nosimo na našim zapešćima svojevrsna su nadogradnja pametnih telefona. Činjenica je da osim jednostavnog pristupa aplikacijama, puštanja glazbe, navigacije ili beskontaktnog plaćanja nude još mnoštvo zanimljivih i praktičnih funkcija koje nadilaze mogućnosti smartphonea. Korisnici uz pomoć ovakvih satova mogu mjeriti otkucaje srca, cikluse spavanja i različite sportske aktivnosti.

Zanimanje potrošača za pametnim satovima i mjeračima kontinuirano raste proteklih nekoliko godina, a tijekom prošle godine, prema podacima Jeftinije.hr, bili su najtraženija kategorija proizvoda s ostvarenim godišnjim rastom od čak 98 %.

Što utječe na rast zanimanja potrošača za pametnim satovima i mjeračima?

Podaci Jeftinije.hr pokazuju kako zanimanje potrošača za pametnim satovima i mjeračima počinje rasti dolaskom toplijih proljetnih mjeseci kada većina rekreativaca svoje aktivnosti seli na otvoreno. Idući porast potražnje odvija se tijekom ljetnih mjeseci, prvenstveno u srpnju i kolovozu dok je apsolutni vrhunac, više nego dvostruko veći od godišnjeg prosjeka, bio u predblagdanskom razdoblju, tijekom studenog i prosinca što potvrđuje i to da su u očima potrošača jedan od omiljenih odabira kada je riječ o darivanju.

Amadej Grošelj, produkt manager razvoja analitičkih alata na Jeftinije.hr konstantan porast potražnje potrošača za pametnim satovima i mjeračima pripisuje sve većem stupnju sportske aktivnosti domaćih potrošača i osviještenosti u želji za praćenjem trendova: „Ti su proizvodi postali novi must-have gadget online kupaca koji sve više prate digitalne trendove i nove proizvode. Noviji modeli kontinuirano dostižu TOP pozicije u pretraživanjima.“

Online kupci neprestano su u potrazi za novim kanalima i povoljnim ponudama u web trgovinama. Upravo to im i omogućujemo na Jeftinije.hr – kod nas će uštedjeti na vremenu koje im je potrebno da pronađu željeni proizvod, a odabirom najpovoljnije ponude – uštedjet će i novac. Pregledom najpopularnijih kategorija različitih robnih segmenata primijetili smo da je potražnja za pametnim satovima i mjeračima, u odnosu na isto razdoblje prošle (i pretprošle godine), bila jedna od najvećih na tržištu.

Koji su modeli najtraženiji?

Prošle je godine među hrvatskim potrošačima apsolutno najtraženiji bio pametni sat i mjerač Huawei GT2 Pro, a slijedili su ga malo slabiji modeli istog brenda i to u različitim bojama: HUAWEI pametni sat Watch GT 2, black, Huawei Watch GT 2 white i Huawei Watch GT 2, pink sand. Među deset najpopularnijih pametnih satova i mjerača našlo se i nekoliko modela popularnog niskobudžetnog brenda XIAOMI – narukvica Mi Band 6, Amazfit GTR 2 i model IMILAB KW66. Uz dominantne Huawei i Xiaomi modele, na listi su se našli i modeli Samsung Galaxy Watch 3 te Garmin Fenix 5 Plus.