[TrendKiwi] Vrhunac potražnje za zimskim gumama! Donosimo uvid u najtraženije veličine guma i brandova po pojedinim cjenovnim razredima

TrendKiwi analizeTrendKiwi_icon donose uvid u trendove sezonskih skupina proizvoda i prognoze ponašanja potrošača za jednostavnije planiranje prodajnih i oglašivačkih aktivnosti.

Na vodećem hrvatskom portalu za usporednu kupovinu, jeftinije.hr, smo tik pred vrhunac sezone pripremili analizu kupovnog ponašanja u kategoriji zimskih guma. Podaci nude uvid u popularnost pojedinih marki među potrošačima u RH, najveće prosječne promjene cijena u odnosu na prošlu godinu te druge značajne podatke za kupovinu zimskih guma.

trendkiwi_graf-dinamika_pogleda

MARKE: Najpopularnija Sava, dok Minerva bilježi najveći rast u odnosu na druge u kategorijipriljubljenost-znamk-smind-portal

U odnosu na prošlu godinu, primjećuje se značajan porast potražnje za svim brandovima na portalu, a tri najpopularniji su: Sava, Goodyear (sa 33% rasta popularnosti u odnosu na prošlu godinu) i Continental. Iako je Sava još uvijek najpopularniji brand u kategoriji guma, Minerva je zabilježila najveći rast u odnosu na rast ostalih brandova u kategoriji (56%). (Ovdje je zanimljivo napomenuti da je 80% Minervinih guma na portalu u kategoriji cjenovnog razreda do 50 eura.)

U najpretraživanijoj kategoriji guma po dimenziji, R15, udio tri top brenda se u odnosu na prošlu godinu povećao za 10 %. Sava, Goodyear i Continental zajedno zauzimaju 80% svih R15 upita: punih 47% pripada Savi, slijedi ju Goodyear sa 22% te Continetal sa 10%.

Kretanje cijena top brendova u R15 kategoriji 

Zanimalo nas je kojim brendovima su se u odnosu na isto razdoblje lani najviše promijenile cijene u R 15 kategoriji.

trendkiwi_graf-kretanje-cjena-top-bredova

Najveći pad cijena primjećuje se kod Minerve (30%), a jedino povećanje cijena bilježi Hankook (2%).

CJENOVNI RAZREDI: Otkrivamo top 5 marki u svakom razredu

Analizom kupovnog ponašanja smo provjerili i koje marke su najpopularnije u pojedinim cjenovnim razredima. Među gumama iznad 700 kn najpopularnije su (po abecedi) Continental, Goodyear, Michelin i Sava, a među gumama ispod 350 kn Goodride, Hankook, Minerva i Sava.

trendkiwi_graf-popularnost-brendova Sve informacije za kupovanje guma na jednom mjestu

Posjetitelji portala Jeftinije.hr na jednom mjestu mogu usporediti preko 32.000 modela guma različitih brendova i dimenzija. Portal obuhvaća sve relevantne informacije za kupovanje zimskih guma, kako na internetu, tako i u klasičnim prodajnim kanalima.

Zanima vas više?

Provjerite ostale TrendKiwi analize »