[NE PROPUSTITE] U tijeku je sezona za prodaju bazena i opreme za kampiranje! Znanjem prodajte više!

Prodajete bazene i/ili opremu za kampiranje? Pripremite se na vrijeme jer to vrijeme je tu. U ovom članku otkrivamo kada je pravo vrijeme da povećate prodaju i „ulovite“ kupce na vrijeme. Saznajte kako biti na vrhu – vidljivi, prepoznatljivi i s više prometa na vašoj web stranici.

Podaci s najvećeg hrvatskog portala za usporedbu cijena Jeftinije.hr koji se temelje na gotovo milijun kupaca koji mjesečno posjećuju portal, otkrivaju sezonske trendove, ponašanje kupaca i konkurencije. Podaci će vam otkriti kada je pravo vrijeme da vašim kupcima predstavite svoju ponudu ili da prodajete određene brandove i proizvode koje vaši kupci najviše pretražuju. Također, i u kojem cjenovnom razredu.

Prodajete li prave brandove?

U Hrvatskoj su brandovi Intex, Besway, Vidaxl i Blumfeldt upravo ti koje kupci najviše pretražuju unatrag dvije godine (2017.,2018.). Na prvom mjestu nalazi se Intex bazen Ultra Frame Set 975 x 488 x 132 cm, s pješčanom pumpom, ljestvama, podlogom, presvlakom.

Intex bazen Ultra Frame Set 975 x 488 x 132 cm

Kupci se također zanimaju za bazene višeg cjenovnog razreda, prosjek kod TOP 5 najtraženijih proizvoda giba se između 1.589,66-4.040,75 kn.

Na ovogodišnju sezonu prodaje bazena utječu vremenske prilike

Sezona prodaje bazena ranijih godina započinjala je u travnju, a ove godine nešto kasnije, u lipnju. Razlog tome je lošija vremenska prognoza – kiša i niske temperature bile su ključan faktor za odluku o kupnji. Iz tog razloga smo na Jeftinije.hr primijetili povećano zanimanje za tim artiklima tek u lipnju i ono još uvijek traje.

Saznajte kako poznavanje trendova i tržišta značajno utječe na prodaju i uspjeh

Sigurno već znate koliko je važno biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Kako vam platforma kao što je Jeftinije.hr poznavanjem trendova i stanja na tržištu može pomoći kod rasta jasno je opisano u sljedećem primjeru dobre prakse – use case. Evo kako je počelo.

Web trgovac obratio nam se zato što je želio povećati svoju vidljivost/prepoznatljivost i iskoristio vrijeme povećane potražnje između travnja i srpnja. Zajedno smo pripremili akciju oglašavanja proizvoda dvaju brandova Intex i Bestway koja su ujedno i dva najjača branda na tržištu.

Formati oglasa koji omogućuju točno ciljanje!

Odabrali smo dobro osmišljenu kombinaciju reklamnih formata Background & Abrakadabra (mobile i desktop) koji ciljaju na kupce koji pretražuju različite ponude, ali i one koji su u fazi kupnje.

Također, zanimljiv podatak u ovoj akciji oglašavanja bio je i da se najbolje prikazivao format koji se oglašavao na mobilnim telefonima. To nam je samo potvrdilo odavno znanu činjenicu kako kupci nemaju više predrasuda prilikom online kupnje na mobilnim telefonima.


Više kanalnim oglašavanjem, koje je osim oglašavanja na Jeftinije.hr također uključivalo i newslettere, web trgovac je (označen crvenom bojom) uspio poboljšati svoj položaj između ostalih ponuđača koji prodaju TOP 10 najboljih i najprodavanijih proizvoda u vrijeme najveće potražnje. Ključnu ulogu imalo je poznavanje trendova i pravilna/pravovremena reakcija na njih.

Izvor: Jeftinije.hr TOP 10 najboljih i najprodavanijih proizvoda u vrijeme najveće potražnje

Veća vidljivost ne samo web trgovca već i brandova!

Porast zanimanja u sezoni potražnje nije osjetio sam web trgovac. Prije akcije oglašavanja u travnju dio brandova Intex i Bestway zajedno su iznosili 77,1%, a po završetku oglašavanja njihov dio se podigao za još 7,2% – to je ujedno postotak koji se izgubili drugi brendovi.

Ljetni trend kojeg ne smijete zanemariti: kampiranje

Sezona kampiranja započinje u svibnju i traje do rujna kada kampiraju posljednji turisti. U tom razdoblju imate priliku uhvatiti val povećanog interesa za ovom kategorijom: šatorima, vrećama za spavanje, suncobranima i ostalom opremom za kampiranje.

Pogledajte koje brandove šatora traže vaši kupci

Prošle su godine TOP 5 najpopularnijih brandova šatora bili: Vidaxl, Mckinley, High Peak, Yukatana i Bertoni. Ove godine taj je poredak malo drugačiji, a od početka sezone na prvih pet mjesta nalaze se: Vidaxl, High Peak, Mckinley, Bartoni i Yukatana. Također na vrh su se uvrstili i brendovi poput: Kampa, Easy camp, Eurotrail i Kilimanjaro. Ali sezoni još nije kraj!

Izvor: Jeftinije.hr, 2018. TOP 5 brendova u kategoriji šatora

Ključno je da pripremite svoju strategiju na vrijeme

Kao što smo ranije vidjeli u use case jednog web trgovca koji se oglašavao u kategoriji bazena ključno je da raspolažete podacima s tržišta, da reagirate u skladu s njima i na vrijeme pripremite svoju strategiju. Ako u vrijeme sezone niste na pravom kanalu ili nemate dovoljno informacija kako doći do kupaca, postajete nevidljivi.

Niste pronašli podatke u vašoj kategoriji proizvoda? Javite se prodajnom stručnjaku Jeftinije.hr na: igor.martinovic@smind.hr koji će vam uvijek pružiti podršku, u svakom trenutku.