Očito je da potrošače brinu rastuće cijene energenata i ovih je dana sve aktualnije pitanje grijanja životnih prostora. U trenutnoj situaciji potpuno su razumljive promjene njihovog kupovnog ponašanja koje uglavnom podrazumijevaju potragu za alternativnim izvorima topline kako bi se barem donekle mogli osigurati u slučaju još većeg rasta cijena ili nestašice energenata. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na Jeftinije.hr smo primijetili veliko povećanje potražnje za infracrvenim. Kvarcnim i halogenim grijalicama (56 %), IR panelima (54 %), konvektorima (83 %) i kaloriferima (46 %).

Potražnja za uređajima za grijanje u Hrvatskoj obično počinje rasti u rujnu, a vrhunac doseže u listopadu ili kako se dalo primijetiti pandemijske 2020. godine, u studenom. Međutim, ovogodišnja je potražnja, pod pritiskom vanjskih čimbenika, počela značajno rasti krajem srpnja i već u rujnu premašila uobičajene godišnje prosjeke.

Grijači

Online kupci koji pojačano pretražuju grijalice (grijače) ove godine najviše vjeruju brendovima Iskra, First, Cecotec, Duramaxx i Adler.

Potrošači su ove godine najviše pretraživali Iskra zidnu grijalicu ptc-2021l. Među pet najpopularnijih proizvoda uvrstili su se čak tri modela First Austria keramičkog grijača različite snage te Rowenta grijalica SO5115F0 Silence Comfort.

IR paneli

Potražnja proteklih tjedana raste i u kategoriji IR panela. To su grijalice, obično u obliku ploča, odnosno panela, kod kojih se energija emitira iz IR panela u druge predmete u prostoru. IR paneli zagrijavaju površine u prostoru, a ne zrak kao druge konvencionalne grijalice. Očekujemo da će listopadski vrhunac potražnje biti viši od prošlogodišnjeg.

Što se tiče najpopularnijih brendova IR panela, u Hrvatskoj su to Klarstein i Vorner što potvrđuje i lista pet najpopularnijih proizvoda, a slijede ih brendovi Sundirect, Elprema i Sunway.

Kaloriferi

Gotovo 47 % rast potražnje primijetili smo u kategoriji grijalica među kojima su najpopularniji kaloriferi brenda Home. Slijede ga brendovi Vivax, Tesy, Olimpia Splendid i Elite.

S obzirom na TOP proizvode, možemo zaključiti da su potrošači za kalorifera spremni izdvojiti oko 400 kn. Među najtraženijim modelima našla se grijalica Olimpia Splendid Keramička grijalica Olimpija Splendid Caldo Up T, prijenosna mini grijalica Handy Heater, Home zidna grijalica, Vivax grijalica CG-2007 te Tesy grijalica CN 04 200 EIS.

Potrošači ubrzano potražuju proizvode na internetu i konstantno su u potrazi za najpovoljnijim ponudama. Proizvode koje traže trebaju biti istaknuti na vrijeme, a sudeći prema ovogodišnjim podacima, usudili bi se reći da zapravo nikada nije prerano. Osigurajte optimalnu vidljivost oglašavanjem na Jeftinije.hr, najvećoj platformi za usporednu kupnju.  Kontaktirajte nas na podrska@jeftinije.hr i potražite sve informacije potrebne za pravovremeno oglašavanja.