Usisavač je jedan od osnovnih uređaja za čišćenje doma kojeg uzimamo u ruke barem jednom tjedno, a unatoč tome potražnja za ovom vrstom proizvoda je izrazito sezonskog karaktera.

Prema podacima Jeftinije.hr prilično je jasno da potražnja za usisavačima stagnira od travnja do listopada. U listopadu potražnja počinje rasti, a vrhunac se odvija u studenom kada nas i vrijeme prisili da više vremena provedemo unutar četiri zida. Iznenađujuće je puno online potrošača koji u prosincu ove svestrane uređaje za čišćenje daruju svojim najdražima.

Među trenutno najpopularnijim su robotski usisavači koji brzo i pouzdano mogu napraviti posao umjesto nas, nije im potrebna niti naša prisutnost. Odlikuje ih inovativna tehnologija i jednostavna upotreba te senzori koji će detektirati svaki put kada se usisavač približi komadu namještaja ili stepenici. Na tržištu je i veliki broj modela specijaliziranih za borbu s raznim alergenima, imaju HEPA filter zahvaljujući kojem ne dolazi do ponovnog raspršivanja alergena.

Ove se godine potrošači uglavnom okreću etabliranim brendovima usisavača, očito je da zbog sve većih troškova vrijeme informiranja traje nešto duže nego kod drugog pribora za čišćenje, a provjera kvalitete modela je sve temeljitija. U tekućoj godini, među ručnim usisavačima, najtraženiji su bili modeli usisavača Xiaomi, Dyson, Bosch, Gorenje i Philips.

Kod robotskih usisavača potrošači najviše pretražuju Xiaomi robotske usisavače, a među 5 TOP brendova našli su se još i brendovi ROBOROCK, IROBOT, ECOVACS i 360.

Ako pogledate malo detaljnije, primijetit ćete da je brend XIAOMI na vrhu popularnosti u obje kategorije s time da je u kategoriji robotskih usisavača definitivno najtraženiji brend s obzirom na to da je top 5 proizvoda među robotskim usisavačima upravo brenda Xiaomi.

Koji su TOP modeli?

Kod hrvatskih potrošača ove je godine apsolutni hit brend XIAOMI. Njihov model ručnog usisavača Mi Handheld Vacuum Cleaner Pro G10 na vrhu je popularnosti među top ručnim usisavačima, a model Vacuum MOP essential najpopularniji je među robotskim usisavačima.