Temperature su ugodne, dani dugi i sunčani pa iako smo se već se navikli vrijeme provoditi kod kuće, sada je puno bolje – možemo slobodno pozvati i goste. Mnogi od nas se vesele druženju s prijateljima uz roštilj kod kuće. Potrebno je vrlo malo; dobar roštilj, hrana i odlično društvo!

Hrvatski su potrošači prošle godine u travnju u velikom broju kupovali roštilje, a za razliku od susjeda Slovenaca, velika potražnja za roštiljima održala se i u svibnju, lipnju, srpnju, kolovozu, čak i u rujnu.

Drugi vrhunac potražnje primijetili smo prošle godine u studenom, za vrijeme drugog lockdowna. Još jedna razlika između hrvatskih i slovenskih potrošača kod kupnje roštilja je ta da su prošlih godina hrvatski potrošači u znatno većoj mjeri tražili roštilje na ugljen. Potražnja bi počela rasti u veljači i ostajala bi visokom sve do jesenskih mjeseci što ukazuje na puno dužu sezonu piknika i roštiljanja na otvorenom u Hrvatskoj.

Prema podacima sa Ceneje.si možemo primijetiti veliku potražnju slovenskih potrošača za roštiljima na ugljen od ožujka do rujna. Vrhunac je prošle godine bio u travnju, a zanimanje je bilo visoko sve do srpnja. Potražnja za priborom za roštiljanje na otvorenom je tijekom 2020. skočila iznimno visoko već u vrijeme prvog lockdowna i ostala je natprosječno visokom tijekom cijele godine. To ukazuje na još jedna novi trend i promjenu kupovnih navika uslijed COVID-19 pandemije.

U Hrvatskoj je najtraženiji roštilj prošlog mjeseca bio Modern Living Roštilj Grillmax 1, a slijedili su ga LOTUS roštilj G-AN-34, Fieldmann grill na ugljen (FZG 1007), ONECONCEPT ugljeni roštilj + dimljenje GQ5 Beef Buttler te GORENC roštilj na ugljen s nogama BEEFER GRILL.

U Sloveniji su u razdoblju od 26.4. do 31.5. 2021. najčešće pretraživali roštilj na ugljen WEBER Mastertouch Premium E-5770. A idući po popularnosti bili su: roštilj WEBER Master-Touch GBS E-5750, 14701004, roštilj na ugljen s kotačima GRILLCHEF Comfort Basic + navlaka, roštilj na ugljen WEBER Master-Touch Premium SE-5775 te WEBER Summit Kamado E6 GBS.

U Hrvatskoj su u prošlom mjesecu među brendovima roštilja na ugljen najpopularniji bili: KLARSTEIN, FIELDMANN, WEBER, MODERN LIVING i HAPPY GREEN dok slovenski potrošači najviše vjeruju brendu WEBER kojeg po popularnosti slijede: KLARSTEIN, GORENC, BIVA i NAPOLEON.

Ako želite znati više o spomenutoj kategoriji ili želite dobiti uvid u bilo koju drugu kategoriju proizvoda, pišite nam na e-mail podrska@jeftinije.hr. Rado ćemo vam pomoći i odgovoriti na sve vaše upite. Nemojte odgađati 🙂