U posljednjih nekoliko dana, uoči drugog dijela zimskih školskih praznika, potrošači se vjerojatno posljednji put ove zime, bacaju u lov za dobrim ponudama opreme i odjeće koju trebaju za uživanje u zimskim sportovima.

Ako je suditi prema podacima Jeftinije.hr, brojne obitelji planiraju provesti nadolazeće školske praznike na snijegu i iskoristiti vrijeme za uživanje u zimskim radostima i različitim sportskim aktivnostima na otvorenom. Potražnja za opremom za zimske sportove ove je sezone porasla za 112 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a za 108 % je porasla i potražnja za opremom za sport na otvorenom.

Kako je pandemija prošle godine imala značajan utjecaj na planiranje naših zimskih odmora, kada je uz opremu za skijanje, koje je ipak bilo pomalo ograničeno zbog velikog broja zatvorenih skijališta, eksplodirala potražnja u kategoriji skijaškog trčanja u kojem se ipak moglo uvelike uživati poštujući sve protuepidemijske mjere. I ove se godine nastavio rast trenda popularnosti te zimske aktivnosti pa je u usporedbi s godinom ranije, koja je ionako bila ogromna (zabilježen rast od 554 % u odnosu na 2020.), potražnja u kategoriji opreme za skijaško trčanje ove godine skočila za nevjerojatnih 800 %.  

Trenutnu sezonu karakteriziraju blaže mjere, veliki broj skijališta je otvoren što se odrazilo i na diverzifikaciju potražnje u kategoriji opreme za zimske sportove. Tako je potražnja za skijaškom opremom u odnosu na prošlu godinu porasla za malo više od 310 %, a potražnja za snowboard opremom za 123 %.

Ako pogledamo konkretnije prema samoj kategorizaciji skijaške opreme, potražnja za pancericama narasla je za 476 %, skijaškim kacigama za 460 % , skijaškim naočalama za 221 % te skijama za 195 %. Kod opreme za snowboard najtraženiji su bili snowboard vezovi, potražnja je YoY porasla za malo više od 325 %, te druga oprema za snowboard poput torbi i zaštitne opreme i štitnika, kod kojih je zabilježen porast od 253 %.

Možemo zaključiti kako zimski sportovi nisu pokleknuli pred korona mjerama, sportaši su se, kao i uvijek, prilagodili situaciji i pronašli alternative svojim omiljenim zimskim aktivnostima. Izgleda da će uz skijanje, svoju novo zasluženu popularnost među aktivnim online kupcima zadržati i sve omiljenije skijaško trčanje.

Potražnja za opremom za zimske sportove 2021. vs 2022.