Znate li koji oglašivački kanali najznačajnije utječu na online odluke o kupovini?

Nedavno smo u jednom od članaka na portalu sMind objavili rezultate istraživanja Shopper’s Mind – sMind koji nam otkrivaju kako različiti poticaji (oglašavanje, PR sadržaj, … ) utječu na odluke o kupovini online kupaca. Sada smo podatke usporedili sa istraživanjem Google Consumer Barometar, u okviru kojeg je provjereno na koji se način internetska populacija prvi put upoznaje s nekim proizvodom kojeg kasnije kupi. Kod ovih rezultata ne smijemo zaboraviti i na druge relevantne izvore u procesu kupovine kao što su to platforme za usporednu kupovinu.

KnowledgeBites-oglas-drustvene-mreze

 

Prošle godine se preko neke vrste oglasa desetina hrvatskih online korisnika prvi put upoznala sa zadnjim kupljenim proizvodom od kojih je 30% prvu informaciju dobilo u online oglasu, 31% u TV oglasu, 12% u oglasu u tiskanim medijima, 8% u oglasu u trgovini, a 7% putem oglasnih plakata.  Više pogledajte u infografici:

graf-2-kanal-izvor-informacija-HR

Neki oglašivači još uvijek podcjenjuju moć pojedinih kanala 

Dr. Jelena Rašula, voditeljica digitalnog marketinga u Ceneje d.o.o. i autorica sadržaja na portalu sMind, ovako komentira rezultate: »Online oglašivači mogu biti optimistični kada vide ove podatke jer je jasno da je u inozemstvu takav oblik oglašavanja prihvaćeniji te pozitivno utječe na iskustvo kupovine. U Hrvatskoj pak imamo dosta izazova i mogućnosti za napredak.«Jelena-Rasula-smind-1000x1000

Što je s različitim kanalima internetskog oglašavanja? Prema podacima različitih neovisnih istraživanja, oglašavanje na društvenim mrežama je najučinkovitije prije svega kod skupina proizvoda u području mode, ljepote i sporta, u nekim glavnim tehničkim kategorijama prednjači AdWords oglašavanje,direktni marketing ima najbolji utjecaj kod kupovine u kategorijama proizvoda za dom i dječju opreme.

»Mnoge tvrtke još uvijek podcjenjuju moć društvenih mreža na kojima mogu učinkovito promovirati svoje proizvode i usluge. Moramo shvatiti da je u svijetu digitalnog marketinga svaka kampanja, usmjerena na direktnu prodaju, iznimno i detaljno mjerljiva, a ako se postiže zadovoljavajući ROI*, oglašivaču je zapravo svejedno plasira li svoj oglas na društvene mreže ili druge kanale online oglašavanja,”  dodaje dr. Jelena Rašula.

*ROI = return on investment = povrat na investiciju 

Ne zaboravite na ostale relevantne izvore u kupovnom procesu!

Kod spomenutih oblika riječ je o plaćenom oglašavanju, a s druge strane potrebno je uzeti u obzir i druge relevantne izvore informacija u procesu kupovine pojedinog potrošača na kojima trgovci moraju biti prisutni sa svojom ponudom. U tom pogledu sve su važnije platforme za usporednu kupovinu koje potrošačima omogućuju usporedbu i pregled ponuda različitih trgovaca te informiranje o proizvodima. Podaci istraživanja Shopper’s Mind – sMind pokazali su da se u fazi istraživanja prije kupovine više od četvrtine hrvatskih online potrošača informira na platformama za usporednu kupovinu.

Članak je preveden sa Shopper’s Mind Slovenija – smind.si.

Zanima vas više?

Pročitajte: