Ecommerce Day 2017 – Dojmovi u riječi i slici

love-ecommerce

U utorak, 28. studenog 2017., u hotelu Radisson Blu Plaza u Ljubljani završila je najveća regionalna konferencija o online kupovini, Ecommerce Day 2017 koju su organizirale tvrtke Ceneje i Shopper’s Mind Slovenija. 16 vrhunskih međunarodnih i domaćih predavača predstavilo je najnovije trendove s područja online kupovine i prilike koje web trgovina nudi u 2018. godini. Konferencija je završila podjelom nagrada natjecanja Web trgovac godine 2017.

Jedinstveni događaj u Sloveniji

»Ecommerce u Sloveniji u velikom je porastu. Indeks rasta, kojeg bilježi SURS, već tri godine zaredom pokazuje 30-40% godišnji porast online trgovine u Sloveniji. Uz takav eksponencijalni rast očekujemo da će slovenske firme ove godine ostvariti 400 milijuna € tj. 4 % od ukupne vrijednosti generiranog dohotka. Zbog toga je online trgovina nesporno najdinamičniji segment trgovine s ogromnim potencijalom za rastobjašnjava mag. Darko Dujić, direktor Ceneje i Shopper’s Mind.

Konferencija Ecommerce Day 2017 ponudila je odgovore na pitanje što će biti ključno za razvoj poslovanja na internetu u nadolazećoj godini. Među poznatim međunarodnim predavačima bili su i Tomáš Braverman (Heureka Shopping) koji je otkrio kako uspješno osvojiti nova tržišta, Stevica Kuharski (Locodels) koji je govorio o tome kako pomoću ekspresne dostave povećati zadovoljstvo kupaca, te Iva Soldo (Bamboo Lab) koja je na primjeru predstavila kako u ecommercu iskoristiti društvenu mrežu Snapchat.

Mag. Darko Dujić (Ceneje.si i Shopper’s Mind), Matjaž Robinšak (Valicon) i Miša Živić (LeanPay) su za okruglim stolom iznosili svoja razmišljanja o budućnosti ecommerca, a Rok Hrastnik (Grupa Sensilab) otkrio je kako za 6 mjeseci lansirati 7 različitih tržišta. Karmen Mlinar (Lidl Slovenija) govorila je o kampanji Stikeez, online igralištu za poticanje prodaje u fizičkim trgovinama, a Marko Penko (Studio Moderna) otkrio je prodajne prilike koje nudi analiza izvora korisnika i prodaje. Konferencija se dotaknula i zakonodavstva na području online trgovine – mag. Matjaž Drev (Informacije povjerenik RS) podijelio je jedinstvene upute za online trgovce o tome kako se pripremiti za nadolazeći GDPR.

Partneri događaja predstavili su inovativna ecommerce rješenja. Luka Gabrovšek (Mastercard) govorio je o završetku  kompromisa između visoke sigurnosti i dobrog korisničkog iskustva, Jakob Bertole (DPD Slovenija) otkrio je kako dostavom oduševiti domaće i strane kupce, a Aleksander Majhen (PS Moj paket) predstavio je prodajno-logističku platformu za online trgovce u Sloveniji i regiji.

Događaj je ove godine podržala i IAB Slovenija, te mu je dodijeljena DIMAQ akreditacija.

Istraživanje Shopper’s Mind 2017: Porast broja kupovina na mobilnim uređajima i kod stranih trgovaca, te sve više elektronskih uplata

Na konferenciji Ecommerce Day 2017 ekskluzivno su predstavljeni svježi podaci iz najvećeg istraživanja o online kupovini u Sloveniji Shopper’s Mind 2017, provedenog u izvedbi firmi Ceneje i Valicon.

Ovo su neki od najvažnijih zaključaka istraživanja:

  • Čak 6 od 10 korisnika interneta redovito kupuje online, a samo desetina nema nikakvog iskustva s online kupovinom. Broj online kupaca, u starosti između 35 i 44 godina, od lani je porastao za 6 postotnih točaka.
    .
  • Udio kupaca koji su zadnju kupovinu napravili na mobilnom telefonu, u usporedbi s 2016. godinom, povećao se za 60 posto. Sada se na mobilnim uređajima zaključuje gotovo petina svih online kupovina.
    .
  • 4 od 10 online kupaca još uvijek kupuje isključivo u slovenskim online trgovinama, ali kupovine u inozemstvu su u porastu. Prošle godine je udio online kupaca koji najviše kupuju u inozemstvu iznosio 20 posto, a ove godine se taj udio povećao za čak trećinu. S tim trendom je povezano i povećanje elektronskih uplata preko interneta.

Ove godine je po prvi puta održana i radionica za online trgovce s naslovom 30+ uputa za poboljšanje online trgovine. Drugi su dan natjecatelji izbora Web trgovac godine 2017 na radionici dobili uvid u izvješće s ocjenom njihove online trgovine i više od 30 pokazatelja uspoređivali s najboljim slovenskim online trgovcima, a ostali posjetitelji su kroz predavanje dobili uvid u općenite upute za poboljšanje online trgovine.

Radionicu su vodili ecommerce stručnjaci s tog područja:

  • Roman Krušič (Spletna Postaja): Tehnički standardi na internetu – Upoznajte EU smjernice koje mora poštovati svaka uspješna online trgovina
  • dr. Jelena Rašula (Shopper’s Mind): Zadovoljstvo korisnika – Upoznajte elemente koji utječu na zadovoljstvo vaših kupaca
  • mag. Darko Dujić (Ceneje.si): Usporedite se s najboljima! – Saznajte koje karakteristike odlikuju najbolje online trgovine u Sloveniji i šire

Svi dojmovi s ovogodišnjeg događaja: