Prošla nas je godina navikla na činjenicu da, u odnosu na prethodne godine, puno više vremena provodimo kod kuće. Svjesni toga, potrošači nastoje pronaći olakšanje za nadolazeće vruće ljetne mjesece koje će provesti kod kuće umjesto na odmoru na moru ili u inozemstvu, te se o kupnji klima uređaja informiraju znatno prije ljeta.

U Hrvatskoj se svake godine u svibnju primjećuje porast potražnje za klima uređajima, prošle godine to se dogodilo već u travnju. Glavna sezona kupnje klima uređaja traje od tada sve do rujna. Vrhunac se događa u lipnju, dok je prošle godine vrhunac bio tijekom lipnja i srpnja. Potražnja je prošle godine bila ravnomjernije raspoređena nego što se moglo primijetiti prethodnih godina.

Uobičajeno zanimanje za klima uređajima u Sloveniji počinje rasti u svibnju, ali potražnja može lagano oscilirati među mjesecima zbog razlike u vremenskim uvjetima određene godine ili specifične situacije poput pandemijske godine u kojoj su Slovenci pokazali konzervativnu i ravnomjernu potražnju za klima uređajima tijekom većeg dijela godine. Pregledom podataka možemo primijetiti da zanimanje slovenskih potrošača za klima uređajima počinje naglo rasti u svibnju i vrhunac doseže u lipnju. Prodaja spomenutih uređaja počinje padati tijekom srpnja i kolovoza.

U posljednja 4 tjedna hrvatski su potrošači najveću potražnju pokazali za klima uređajem GREE GWH18QD 52kW, unutarnja za multi. Slijedili su ovi modeli: VIVAX klima ACP-12CH35AEXI R32 INVERTER 3.52/3.81 KW A++ (57185419), klima uređaj HISENSE CA35YRO1G, GREE GWH12AAB – Bora economical 35KW za 35m2 A++ Wi-Fi R32 i VIVAX inverterski klima uređaj Cool ACP-09CH25AEQI.

U Sloveniji podaci pokazuju potpuno drugačije TOP odabire. Najtraženija klima bila je: Diloc Sky + WiFi upravljanje 3.3kW, a slijedile su: ToyoTomi klima uređaj NOBURU 3.5kW Wi-FI, MITSUBISHI MUZ-MSZ-HR25VF, COOPER&HUNTER CH-S12FTXQ + WI-FI i klima uređaj MITSUBISHI MSZ-HR35VF/MUZ-HR35VF.

Ako vas zanima više ili želite dobiti uvid u spomenutu ili bilo koju drugu kategoriju, pišite nam na info@jeftinije.hr. Tu smo da vam pomognemo poslovati bolje, nemojte odgađati 🙂