[MEET MAGENTO] Dijana Kladar: Kako pravno pripremiti web trgovinu

Na prvoj Meet Magento konferenciji u Hrvatskoj, održanoj 17. i 18. ožujka 2017. u organizaciji osječke ecommerce agencije Inchoo, čuli smo zanimljiva predavanja iz raznih ecommerce područja. Predavanje Dijane Kladar, odvjetnice specijalizirane za ecommerce područje, izazvalo je brojna pitanja hrvatskih web trgovaca.

Novi regulatorni okvir za zaštitu privatnosti, Opća uredba o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation, kraće GDPR) donosi brojne nove obveze za privatne tvrtke, državne organizacije, udruge i sve ostale subjekte koji sudjeluju u prikupljanju i obradi osobnih podataka, pa tako i web trgovce.

Kako se pripremiti, koja nova pravila treba poštivati, kako odrediti minimalni opseg prikupljanja podataka, što sve mora sadržavati Politika zaštite osobnih podataka – samo su neka od pitanja koje se nameću trgovcima. Najavljuju se i vrlo stroge odredbe u pogledu sankcija za prekršitelje tako da se o novoj uredbi potrebno na vrijeme informirati kako bi iste izbjegli.

Kada tome pridodamo novi projekt uvođenja i razvoja sustava praćenja i nadzora e-trgovine u Poreznoj upravi RH (CRO E-COM) o kojem smo već pisali, jasno je da je krajnje vrijeme za kvalitetnu pravnu pripremu na dolazak inspektora i usklađivanje svojih web trgovina sa zakonom.

Dijana je na predavanju objašnjavala kako nije dosta samo nabrojati informacije koje propisuje Zakon o zaštiti potrošača, već se često mora pristupiti dubljoj analizi uvjeta poslovanja.

Dijana Kladar“Trgovci koji robu prodaju putem web shopa, moraju potrošaču pružiti velik broj informacija o njihovim pravima. Osim nabrajanja informacija koje propisuje Zakon o zaštiti potrošača, trgovci moraju paziti da neke odredbe u Općim uvjetima poslovanja ne predstavljaju nepoštenu ugovornu odredbu koja je kažnjiva.”

Pregledajte svoje opće uvjete poslovanja, istaknite sve važne informacije i pružite kupcu jednostavno i pouzdano iskustvo kupovine.