Obećaju se niže cijene prekogranične dostave – očekuje li vas više inozemnih kupaca?

Nova EU odredba povezana s preglednijim uslugama prekogranične dostave koju predlaže Europska komisija, donijela bi inozemnim potrošačima niže cijene dostave, a trgovcima više potencijalnih kupaca.

O novoj europskoj direktivi koja tematizira prekograničnu prodaju digitalnih usluga i sadržaja i o promjenama koje donosi trgovcima smo nedavno pisali na portalu Shopper’s Mind – sMind.hr, a u ovom članku ćemo se osvrnuti na još jedan paket EU odredbi, usredotočenih na transparentne usluge prekogranične dostave paketa. Potrošaču se može dogoditi da na internetu pronađe proizvod kojeg treba i želi kupiti ali trgovac ne nudi dostavu u potrošačevu državu ili je cijena dostave višestruko viša nego unutar nacionalnog tržišta. Takve prepreke više ne smiju postojati, smatra EU.

Više mogućnosti malim tvrtkama koje nemaju pregovaračku moć

Nacrt spomenute uredbe predstavlja jedan od koraka ka uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta unutar EU i trebao bi omogućiti bolji pregled nad uslugama prekogranične dostave te lakše praćenje. Posebnu pozornost prijedlog pridodaje većoj preglednosti cijena koja bi omogućila smanjivanje onih tarifa koje nisu utemeljene na objektivnim čimbenicima poput plaća ili geografske udaljenosti. To znači da bi se troškovi dostave morali sniziti tamo gdje više cijene nisu ekonomski opravdane.

Kako je i navedeno u objavi za medije, očekuje se da će se transparentnijim određivanjem cijena te u konačnici nižim cijenama potaknuti prekogranična kupnja na internetu u EU-u. Visoki troškovi dostave i dalje su jedna od glavnih prepreka prekogranične kupovine»Iako 44 % potrošača kupuje na internetu u svojoj zemlji, samo ih 15 % naručuje preko interneta iz druge države članice« pojašnjavaju iz EU i dodaju kako bi transparentnije cijene mogle potaknuti još više trgovaca na prodaju putem interneta.

»Nadamo se da će se tim novim pravilima sniziti cijene dostave za građane, osobito one koji žive u ruralnim područjima kao i za mala poduzeća s ograničenom pregovaračkom moći za sklapanje dobrih poslovnih dogovora u području dostave.«

Online mjesto za prikaz cijena prekogranične dostave i obveza prikazivanje cijene

Europska komisija želi uspostaviti jedinstveno online mjesto za prikaz prekograničnih dostava paketa koje bi tako trgovcima i potrošačima omogućilo lakšu usporedbu cijena i odabir najpovoljnije usluge. Poduzeća za dostavu morat će svojim nacionalnim regulatornim tijelima proslijediti razne skupove podataka čime će se regulatornim tijelima omogućiti procjena cijena i utvrđivanje tržišnih nedostataka.

Novim bi pravilima regulatorni organi dobili ovlasti za jednostavnije i temeljitije praćenje tržišta dostave paketa. Regulatorna tijela u nekoliko zemalja trenutačno nemaju pristup takvim podacima što otežava praćenje tržišnog natjecanja na tržištima dostave paketa. U slučaju da predložene mjere ne budu poštovane, Komisija će sama regulirati cijene.

Hoće li uredba obvezati trgovce na dostavu  u cijeloj EU?

Uredba ne obvezuje trgovce na prekograničnu dostavu, stajalište EU je da bi takva obveza samo preopteretila trgovce. 9. lipnja postignut je opći stav o uredbi za preglednije usluge prekogranične dostave koje predstavlja važan korak ka usvajanju, a prije nego odluka postane konačna mora ju odobriti Vijeće i Europski parlament.

Članak je preveden sa Shopper’s Mind Slovenija – smind.si.

Zanima vas više?

Pročitajte i: