Novi zakon o PDV-u za online trgovce!

Ministarstvo financija Europske Unije odlučilo je pojednostaviti zakon o PDV-u za web trgovce, te na taj način potaknuti razvitak online poslovanja. Po novom će, umjesto registracije PDV-a za svaku državu, web trgovci moći podnijeti jedinstvenu poreznu prijavu za cijelu Europsku Uniju. To bi trebalo smanjiti troškove online tvrtki i povećati porezne prihode zemalja EU. Zakon bi trebao stupiti na snagu 2021. godine.

Vijeće Europska Unije prihvatilo je tu odluku, te kako donose na Ecommerce News, Toomas Toniste, estonski ministar financija rekao je da će to prilagođavanje pravila učiniti sustav PDV-a prikladnim za digitalno gospodarstvo – „Postići ćemo uštede i povećati porezne prihode država članica.“

Tvrtke će moći ispunjavati svoje PDV obveze preko online portala (One Stop Shop) koji će biti na njihovom jeziku, a sličan sustav već postoji za online trgovce koji se bave prodajom elektroničkih usluga (MOSS).

Ukupna ušteda preko 2,3 milijarde eura

Nove odluke također znače da online trgovci više neće biti dužni prijavljivati PDV u svakoj od država članica u kojima prodaju robu. Na temelju podataka Europske komisije, takve obveze koštaju tvrtke do oko osam tisuća eura za svaku europsku državu u kojoj prodaju proizvode. Komisija procjenjuje da će nova pravila omogućiti uštedu za tvrtke od čak 2,3 milijarde eura, te povećanje prihoda od PDV-a za države članice od čak 7 milijardi eura godišnje.

Jednostavnije za start-up projekte i male tvrtke

Stvari će biti lakše i za male tvrtke, te start-up projekte. Ako godišnje preko granica prodajete manje od 10.000 eura, moći ćete nastaviti primjenjivati zakone za PDV koji su na snazi u Hrvatskoj.

Dok eu tvrtke moraju plaćati pdv bez obzira na vrijednost prodane robe, uvozna roba je izuzeta i često se podcjenjuje da bi izbjegla plaćanje pdv-a.

Iznimke su i paketi poslani izvan EU koji su vrijedni manje od 22 eura. Trenutno se oko 150 milijuna takvih malih paketa uvozi bez naplaćivanja PDV-a i mnogi trgovci zloupotrebljavaju postojeći sustav. Dok EU tvrtke moraju plaćati PDV bez obzira na vrijednost prodane robe, uvozna roba je izuzeta i često se podcjenjuje da bi izbjegla plaćanje PDV-a.

Nova pravila će postupno stupiti na snagu do 2021. godine i nastojati osigurati plaćanje PDV-a u državi  članici krajnjeg potrošača, što će dovesti do pravednije raspodjele poreznih prihoda među državama članicama EU.

Zanima vas više?

Pročitajte i: