Prodajete li na internetu u pravoj kategoriji?

Znate li koje proizvode hrvatski potrošači najčešće kupuju na internetu? Novi podaci istraživanja internet kupovine Shopper’s Mind Hrvatska 2017 otkrivaju koje su kategorije već dosegle online zrelost te od kojih tek možemo očekivati procvat. Provjerite koje skupine proizvoda iznadprosječno rastu na internetu te koje predstavljaju važnu priliku za vašu prodaju!

Spomenuto istraživanje koje sMind d.o.o. provodi u suradnji s istraživačkom agencijom Valicon, obuhvatilo je mišljenje 22.633 slovenskih te 22.437 hrvatskih korisnika interneta te nudi detaljan uvid u kupovne navike online kupaca na oba tržišta.

Na prvom mjestu elektronika, prvenstveno računalna oprema, Slovenci oprezni kod online kupovine odjeće i obuće

Među dvije susjedne države uočavamo zanimljive sličnosti i razlike među skupinama proizvoda koje potrošači kupuju. U Hrvatskoj je na prvom mjestu kategorija odjeće i obuće unutar koje je zadnju web kupovinu izvršilo 31 % web kupaca. Slijedi ju kategorija elektronike koja obuhvaća računala, audio-video opremo, foto opremu i telefone s gotovo istim brojem kupovina. 14 % hrvatskih potrošača u zadnjoj je web kupovini kupilo proizvode iz kategorija ljepota i zdravlje te dom i vrt.

Izvor: Istraživanje Shopper’s Mind 2016-2017 u izvedbi sMind i agencije Valicon, korisnici interneta

U Sloveniji  su, za razliku od Hrvatske, već nekoliko godina na prvom mjestu proizvodi iz kategorije elektronike – zadnju web kupnju je u toj kategoriji izvršilo čak 34 % slovenskih kupaca, sa gotovo petinom slijedi ju kategorija odjeće i obuće te s 13 % udjela proizvodi iz kategorije dom i vrt. 11 % kupaca svoju je zadnju kupnju izvršilo kupujući proizvode iz kategorije ljepota i zdravlje.

Izvor: Istraživanje Shopper’s Mind 2016-2017 u izvedbi sMind i agencije Valicon, korisnici interneta

Kategorije s nadprosječnim rastom protekle godine: Hrvatska vs. Slovenija

Iz perspektive skupina proizvoda čija je online popularnost protekle godine značajno porasla vidljive su zanimljive razlike. U Hrvatskoj su najviše napredovali online trgovački centri i trgovci s područja grupne kupovine i osiguranja. U Sloveniji se u jednoj godini najviše povećao udio trgovina u kategorijama hrane i pića, auto-moto opreme te opreme za kućne ljubimce. Više možete pročitati u članku o ključnim faktorima rasta online trgovine.

Članak je preveden sa Shopper’s Mind Slovenija – smind.si.

Zanima vas više?

Pročitajte i: