Proizvodi iz Kine, jeftiniji od 160 kn, neće više biti oprošteni od plaćanja poreza

Europska unija već je dva puta najavila da će prekinuti nelojalnu konkurenciju između dobavljača iz trećih država i dobavljača unutar EU. Nedugo je prihvaćeno novo uređenje koje, između ostalog, predviđa ukinuće opraštanja plaćanja poreza za jeftinije proizvode iz trećih država. To će vjerojatno povećati cijene proizvoda uvezenih iz Kine i drugih trećih država, a s druge strane će malim i srednjim firmama olakšati prodaju preko interneta te dodatno potaknuti rast ecommerca u EU.

Novi propisi planirani su u dva dijela 

Krajem studenog 2016. države članice su prihvatile neke promijene koje se tiču poreza na dodanu vrijednost (PDV), čiji je cilj povećati prekograničnu online trgovinu, učiniti jednostavnijim ispunjavanje obaveza vezanih uz PDV, posebice za male i srednje velike tvrtke, te omogućiti državama članicama da naplate porez za dobra uvezena iz trećih država. Trenutno se ocjenjuje da države članice od prodaje na internetu godišnje gube 5 milijardi € PDV-a.

Promijene su planirane u dva dijela. Prvi dio će stupiti na snagu 1. siječnja 2019. samo na području telekomunikacijskih usluga, usluga iznajmljivanja i elektronskih usluga. Drugi dio promjena se odnosi na svu robu i usluge koje dolaze iz drugih država članica, te trećih država, a on će stupiti na snagu 1. siječnja 2021.

Granica od 160 kn povod je za brojne prevare 

Trenutno vrijedi uredba po kojoj uvezena roba iz trećih država ne podliježe plaćanju poreza, ali samo ako je u vrijednosti do maksimalno 160,00 kn (22 €). Upravo je to pravilo problematično za EU, jer uzrokuje nelojalnu konkurenciju i veliki manjak u državnim blagajnama.

knowlidge bite

Zbog trenutne odredbe često se događa da prevaranti šalju proizvode skuplje od 160 kn s oznakom da su jeftiniji i tako izbjegavaju plaćanje poreza. Godišnje u EU ulazi oko 150 milijuna paketa koji su označeni vrijednošću manjom od 160 kn, a među njima su često skuplji proizvodi poput tableta i pametnih telefona.

Moguć porast cijena proizvoda iz trećih država

U Bruxellesu najavljuju da će nakon što prestanu iznimke plaćanja PDV-a možda doći do blagog poskupljenja proizvoda u vrijednosti do 1125 kn (150 €) koji su uvezeni iz trećih država, ali s druge strane obećavaju učinkovitije dostavne usluge i to da dostava neće biti dodatni trošak. 

Što te promjene znače za online trgovce?

Nova pravila vezana uz PDV trebala bi EU trgovcima olakšati prodaju preko interneta i olakšati im ispunjavanje poreznih obaveza na području EU, preko online portala. To bi trebalo doprinijeti rastu online trgovine, a posebno manjih start-up projekata, te malih i srednjih tvrtki.

Zanima vas više?

Pročitajte i: