Razmišljate o internacionalizaciji poslovanja? Evo što morate znati o EU potrošačima!

Prekogranična business-to-consumer ecommerce prodaja nastavlja rasti na svjetskoj razini i prema podacima eMarketera do 2021. očekuje se da će doseći promet od vrtoglavih 424 bilijuna dolara. To samo potvrđuje da potrošači zaista vide internet kao prirodno mjesto na kojem će obaviti svoje kupovine – i u domaćim i u inozemnim web trgovinama. Kapitalizirajte ovaj trend i razmislite o internacionalizaciji svog poslovanja, a u nastavku pročitajte više o kupovnim navikama potrošača u pet EU zemalja – Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj i Italiji.

U kojim kategorijama EU potrošači najradije kupuju?

Podaci istraživanja koje je tijekom cijele 2016. na svim korisnicima interneta starih od 16 – 64 godine proveo GlobalWebIndex kažu da kategorija odjeće i modnih dodataka dominira na listi zanimanja online potrošača EU5 zemalja. Kategorija je vodeća u svim spomenutim zemljama uz izuzetak Velike Britanije čiji potrošači najradije kupuju proizvode vezane uz zabavu (knjige, glazbu, filmove, Internet).

Izvor: GlobalWebIndex

Kategorije odjeća i modni dodaci, zabava i putovanja na samom su vrhu liste kod potrošača u svih pet zemalja, a slijede ih kategorije elektroničkih proizvoda, parfema i proizvoda za ljepotu i zdravlje te onih vezanih uz namještaj i uređenje doma.

U Hrvatskoj na prvom mjestu elektronika, Slovenci oprezni kod online kupovine odjeće i obuće

Najveće istraživanje internet kupovine u Hrvatskoj Shopper’s Mind 2017 pokazalo je da je u Hrvatskoj na prvom mjestu kategorija odjeće i obuće unutar koje je zadnju web kupovinu izvršilo 31 % web kupaca. Slijedi ju kategorija elektronike koja obuhvaća računala, audio-video opremo, foto opremu i telefone s gotovo istim brojem kupovina. 14 % hrvatskih potrošača u posljednjoj je web kupovini kupilo proizvode iz kategorija ljepota i zdravlje te dom i vrt.

Ako razmišljate o proširenju svog web poslovanja u susjednu Sloveniju imajete na umu da su kod slovenskih potrošača, za razliku od Hrvatske, već nekoliko godina na prvom mjestu proizvodi iz kategorije elektronike– zadnju web kupnju je u toj kategoriji izvršilo čak 34 % slovenskih kupaca, s gotovo petinom slijedi ju kategorija odjeće i obuće te s 13 % udjela proizvodi iz kategorije dom i vrt. 11 % kupaca svoju je posljednju kupnju izvršilo kupujući proizvode iz kategorije ljepota i zdravlje.

Top 5 motivatora kupovine potrošača europskih zemalja

Internacionalizacija poslovanja zahtjeva temeljite pripreme od kojih su vrlo važne upravo one vezane uz kulturološke razlike i kupovine navike potrošača. Ovo posebno vrijedi u već razvijenim i zrelim tržištima kakva i jesu u top pet europskih zemalja u kojima je za nove trgovce ključno ponuditi onu dodatnu vrijednost potrošačima kako bi ih se potaknulo na web kupovinu.

Izvor: GlobalWebIndex

Prema spomenutom istraživanju, kod potrošača EU5 zemalja daleko najvažniji motivator web kupovine je besplatna dostava, tako tvrdi u prosjeku 70 % ispitanika iz svih zemalja uključenih u istraživanje. Osim dostave, jednostavni uvjeti povrata proizvoda su vrlo važni potrošačima u Njemačkoj i Velikoj Britaniji, dok u Španjolskoj i Italiji potrošači ističu važnost brzog i pojednostavljenog checkout procesa.

Usporedbe radi, hrvatski potrošači najvažnijim motivatorom odluke o kupovini ističu dostupne načine plaćanja koje je navelo 46 % ispitanika uključenih u istraživanje Shopper’s Mind. Drugo i treće mjesto na popisu motivatora dijele široka ponuda trgovine te najniža cijena proizvoda koje je istaknulo 44 % domaćih potrošača dok 33 % ispitanika vrlo važnim smatra povoljnu cijenu dostave.

Pročitajte više: