Završio veliki projekt Porezne uprave, inspektori već izašli na teren

Projekt uvođenja i razvoja sustava praćenja i nadzora e-trgovine u Poreznoj upravi RH (CRO E-COM), vrijedan gotovo 200.000 eura, o kojem smo vam već pisali u veljači, zatvoren je prošlog tjedna. Implementacija projekta, financiranog iz EU fondova, trajala je šest mjeseci, tijekom kojih je porezna uprava uvježbala 40 inspektora za praćenje i nadzor e-trgovine uz uporabu specijaliziranih alata.

Osim edukacije inspektora, provedba projekta omogućila je poboljšanje i razvoj funkcije nadzora u Poreznoj upravi kroz uvođenje sustava praćenja i nadzora e-trgovine, uspostavu organizacijske strukture, pripremu i izradu metodologija i priručnika za praćenje i nadzor kojim će se služiti inspektori.

Kako prenosi poslovni tjednik Lider, pojedini inspektori u Hrvatskoj već su krenuli s radom u novoj organizacijskoj shemi, a uskoro će im se pridružiti i ostali koji su prošli treninge. Porezna uprava se za strog nadzor web trgovaca odlučila prije svega zbog stalnih i brzih promjena na području e-trgovine te lakšeg praćenja aktivnosti na internetu.

Ispravite najčešće greške! Na što možda niste obratili pažnju?

Neka od područja koje inspektori mogu pregledati:

  • Jasno ste istaknuli sve nužne informacije o tvrtki koja upravlja web trgovinom?
  • Imate informaciju o zakonskom jamstvu trgovca za materijalni nedostatak proizvoda?
  • Uvjeti kupovine sadrže jasne upute o načinu pisanja prigovora?
  • Imate obrazac za jednostrani raskid ugovora?
  • Istaknuli ste cijene sukladno Pravilniku o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga?

Ne zaboravite da usklađivanje vaše web trgovine sa zakonodavnim okvirom ne koristi samo prilikom posjete inspektora, već povećava povjerenje kupaca u pouzdanost i sigurnost web trgovine, a to je drugi najvažniji čimbenik radi kojeg se potrošači odlučuju za kupovinu kod određenog trgovca.